7.4.09

"Τόπος" για το 2010

Τόπος. Έκταση γης, χώρα, πόλη, πατρίδα, χώρος, θέση. Τοπωνυμία, τοποθεσία, τοποτηρητής, τοπογραφώ, τοπομετρία, τοπομαχία, τοπολογία. Κοινός τόπος, αφήνω στον τόπο, αφήνω στον τόπο μου, δίνω τόπο στην οργή, πιάνω τόπο. Γεωμετρικός τόπος. Ανάμεσα στους διαφορετικούς τόπους η διακίνηση των ιδεών και η κίνηση των έργων αναπτύσσονται παράλληλα μέσα στο νου και μέσα στον φυσικό χώρο, φέρνοντας σε αντιπαράθεση τα έργα και τους θεατές. Οι ενότητες και οι διαδρομές αυτές ανασυνθέτουν την ιστορική γνώση και την καλλιτεχνική ευαισθησία μέσα από την προσωπική εμπειρία και το άμεσο βίωμα του θεατή.Ο τόπος είναι εν τέλει ο ποιητικός τόπος, που περικλείει όλους τους τόπους που έζησε ο φωτογράφος, ένας αέναος μετανάστης, σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη, αλλά και τόπους λογοτεχνικούς, ανθρώπινους, ερώτων, παιδικής ηλικίας, εργασίας. Ο τόπος, όμως, που εμπεριέχει όλα τα προαναφερθέντα είναι αυτός της μνήμης, της ποίησης, της νοσταλγίας. Τόπος... για κάποιους κοινοτοπία, για άλλους άπιαστο όνειρο... Συναίσθημα, βίωμα, μνήμη, συμφέρον, ιδεολογία... Τίποτε απ' όλα αυτά.... Αφετηρία, αυτοσκοπός, παρηγοριά, ελπίδα.... Ζούμε σ' ένα τόπο... η ψυχή μας βρίσκεται σε άλλον... δε θέλουμε τον τόπο ....μας δεσμεύει .... Τόπος για όλους... και για κανέναν ... όπου γης πατρίς...

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης προκηρύσσει την επόμενη μεγάλη του διεθνή ομαδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Τόπος".
Η έκθεση αυτή θα θέλαμε να είναι ανοικτή σε όλες τις σκέψεις για το τι μπορεί να είναι τόπος, να περιλαμβάνει διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης, και φωτογραφικής ανάπτυξης. Όλα τα είδη φωτογραφίας και γενικότερης τέχνης με βάση τη φωτογραφία έχουν θέση στην έκθεσή αυτή. Κανένας περιορισμός δεν μπαίνει από την οργανωτική επιτροπή, εκ των προτέρων. Το αντίθετο, θα θέλαμε πλούσιο υλικό και σε περιεχόμενο και σε φόρμα.
Καλούμε τους φωτογράφους που ενδιαφέρονται για εικόνες γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, με το ευρύτατο σκεπτικό που αναφέρεται παραπάνω, και θέλουν να λάβουν μέρος σε αυτή τη σύνθετη έκθεση φωτογραφίας και όχι μόνο, (εγκαταστάσεις, βίντεο, προβολές κτλ θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτή), να δηλώσουν συμμετοχή.
Η έκθεση θα θέλαμε να αποτελείται από ολοκληρωμένες εργασίας δημιουργών φωτογράφων και θα γίνει κατ αρχάς στη Θεσσαλονίκη, ίσως στα πλαίσια ενός από τους διεθνείς μας εκθεσιακούς θεσμούς.

Οι συμμετοχές θα πρέπει να αποσταλούν το αργότερο μέχρι
30-9-2009, στη διεύθυνση:

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΑΓΤΖΙΔΗΣ
Υπευθ. Προγράμματος
2310 920988 & 6977 173 642
Αγ. Σπυρίδωνος 8 - 55337-Θεσσαλονίκη

Ο κάθε φάκελος με την ένδειξη <<Για την έκθεση ΤΟΠΟΣ>> θα περιλαμβάνει πλήρες βιογραφικό και στοιχεία επικοινωνίας, κατατοπιστικό κείμενο αν υπάρχει ή κρίνεται απαραίτητο, φωτογραφίες δείγματα σε διαστάσεις έως 13Χ18 εκ. καθώς και σχεδιάγραμμα ανάπτυξης των έργων, αν αυτό είναι απαραίτητο.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεχή ροή πληροφοριών στο site του Φωτογραφικού Κέντρο Θεσσαλονίκης www.fkth.gr επόμενες παραγωγές και στα
e-mail katselis@the.forthnet.gr ή raptisth@the.forthnet.gr

No comments: