27.5.07

Παρουσιαση/ ΑΚΤΟ

Τεχνολογικός Όμιλος (ΑΚΤΟ) σας προσκαλεί στην συζήτηση που οργανώνει με θέμα: Δράση και πόλη
Χώρος: Αμφιθέατρο ΑΚΤΟ, Κραναού 3, πλ. Κουμουνδούρου.

Ωρα: 17:00-21:00

τηλ. 210 5230130- 210 5227450


Η συζήτηση αναφέρεται στο γεγονός ότι αρχιτέκτονες και εικαστικοί πραγματοποιούν δράσεις στην Αθήνα. Οι δράσεις αυτές αφορούν άλλοτε σε τοποθεσίες στις οποίες επεμβαίνουν μέσα από την τοπικά προσδιορισμένη τέχνη (site specific art), άλλοτε δημόσιους χώρους ή αστικά κενά και άλλοτε τους τοίχους των κτηρίων στους οποίους επεμβαίνουν με γκραφίτι. Με αυτούς και με άλλους τρόπους οι οποίοι έχουν τον χαρακτήρα εφήμερης κατοίκησης, μετασχηματίζουν προσωρινά την πόλη.


Ποιοί είμαστε;
Η Κοινότητα Ανοικοδόμησης αποτελεί μια ανοιχτή ομάδα της οποίας τα μέλη προέρχονται από διαφορετικούς χώρους. Το όνομά της σηματοδοτεί τη θέληση να ξαναφτιάξουμε συνδέσεις ανάμεσα σε χώρους και έννοιες που είτε δεν υπήρξαν ποτέ, είτε έχουν φθαρεί μέσα στις σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες. Το Σχέδιο Ανοικοδόμησης επιχειρεί ένα πείραμα ως προς τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλίας από τον καθέναν ξεχωριστά και από όλους μαζί και δεν έχει σαν στόχο ένα τελικό οικοδόμημα αλλά αποβλέπει σε μια ενδελεχή έρευνα και άσκηση.

Μας συνδέει η διάθεση συμμετοχής σε συλλογικές διαδικασίες και δράσεις που προάγουν την πολιτική μας συνειδητότητα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι βγαίνουμε από την "ιδιωτική" σφαίρα όπου οι προτεραιότητες ορίζονται από το ατομικό συμφέρον και την μεγιστοποίηση του κέρδους και ενεργοποιούμαστε στον δημόσιο χώρο.

Στο πεδίο αυτό, προτεραιότητα αποτελεί η ικανότητα αντίληψης του "άλλου" καθώς και των αναγκών του. Προσπαθούμε λοιπόν να ερευνήσουμε τα όρια, τις δυνάμεις που δρουν, τα διακυβεύματα, αλλά κυρίως την δυνατότητα και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερες συνθήκες συμβίωσης.
Πέραν της αποτελεσματικότητας, η γνώση και οι εμπειρίες που κερδίζει κανείς μέσα από αυτή την προσπάθεια, προσφέρουν επίγνωση. Μέσα από αυτή την κοινωνικοποίηση αρχίζουμε να βλέπουμε τις πραγματικές διαστάσεις των ζητημάτων. Επίσης, αν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, είναι η δυνατότητα ανάπτυξης αλληλεγγύης μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων τους οποίους δεν συνδέει το στενά προσωπικό συμφέρον.

Παρόλα αυτά, τίποτα δεν είναι δεδομένο ή παγιωμένο. Η ταυτότητα της κοινότητας ανοικοδόμησης και οι σχέσεις μεταξύ των μελών είναι υπό συνεχή διαμόρφωση, καθώς σε μια ανοιχτή ομάδα, όλοι επηρεάζουν όλους.


Δράσεις στην πόλη

Μπλέ Πολυκατοικία, Εξάρχεια, Μάιος του 2006, οι πρώτες συναντήσεις, μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμός από πολλούς ανθρώπους.
Τα στοιχεία 100 περίπου ανθρώπων συμπληρώνουν την σημερινή mailing list της κοινότητας ανοικοδόμησης αν και δεν αποτελούν όλοι την κινητήρια δύναμη. Πέραν ενός πυρήνα περίπου 15-20 ατόμων με συνεχή παρουσία το μεγαλύτερο πλήθος συμμετεχόντων έχει περιστασιακή εμπλοκή και όχι συνεχή συμμετοχή.
Όλοι όμως οι άνθρωποι που ήρθαν έστω για μια φορά σε συναντήσεις, μας εμπλούτισαν με τις απόψεις τους ή ενίοτε και με την στάση τους όποια κι αν ήταν αυτή. Αρκετοί προχώρησαν στο να καταθέσουν ιδέες για δράσεις. Ανεξάρτητα με το αν οι ιδέες δεν κατάφεραν να υλοποιηθούν ή δεν υποστηρίχτηκαν σε βάθος χρόνου για μας είναι σημαντικό που υπήρξαν και διαφυλάσσονται. Σύντομα θα παρουσιαστούν σε ένα διαδικτυακό αρχείο ιδεών προς υλοποίηση στο οποίο όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ανατρέξει προκειμένου να τις ενεργοποιήσει.
Η "πατρίδα" της Κοινότητας, ο κοινός τόπος αναφοράς για τους εντός και εκτός, για εμπλεκόμενους και παρατηρητές, είναι κατά βάση μια ζωντανή ιστοσελίδα, ένας διαδικτυακός χώρος που καταφέρνει ίσως αυτό που οι καθημερινές συνθήκες δυσκολεύουν. Για πολλούς η σελίδα reconstruction.gr προσφέρει τη δυνατότητα μιας πρώτης επαφής με την ομάδα και ενημέρωση για τις δράσεις μας. Επίσης, είναι πεδίο επικοινωνίας και έκθεσης διαφορετικών απόψεων.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι πέραν όλων αυτών, το ζητούμενό μας είναι η άμεση επικοινωνία και γι' αυτόν τον λόγο, από την αρχή λειτουργίας αυτής της κοινότητας καθιερώθηκαν συναντήσεις που πραγματοποιούνται κάθε δύο εβδομάδες. Ενδιάμεσα, γίνονται επί μέρους συναντήσεις από τις ομάδες εργασίας οι οποίες σχετίζονται με συγκεκριμένες δράσεις.

Από τις δράσεις που έχουμε υλοποιήσει, μπορούμε να αναφέρουμε την δράση στην αγορά της Κυψέλης, όπου με αρχικό προγραμματισμό πέντε ημερών και μηδενικό προϋπολογισμό, η παρέμβαση κράτησε τελικά τρεις εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων συντάχθηκαν πολλοί καλλιτέχνες. Συνολικά, συμμετείχαν με έργα τους 40 εικαστικοί, διοργανώθηκαν ανοιχτές συζητήσεις, έγιναν περφόρμανς, θεατρικά δρώμενα, video προβολές και συναυλίες.
Αντιδρώντας στην εγκατάλειψη και τις αναμενόμενες μεθοδεύσεις, αναδείχθηκε το αίτημα αναπροσδιορισμού της χρήσης του χώρου και, πράγμα σπάνιο, ετέθη σε δημόσιο διάλογο.
Η δράση της Κοινότητας Ανοικοδόμησης στη δημοτική αγορά της Κυψέλης κινητοποίησε πολλούς ανθρώπους και πρότεινε έμπρακτα την δραστηριοποίηση πολιτών -που ίσως μέχρι πρόσφατα ήταν αδρανείς- στο δημόσιο χώρο.

Πρόσφατα οργανώσαμε ανοιχτή συζήτηση στο θέατρο Σχεδία, με τίτλο "οι παραισθήσεις της Ιστορίας: επινόηση και αποϊστορικοποίηση". Το παρελθόν προσδιορίζει την ταυτότητα των ανθρώπων και γι'αυτό αποτελεί πεδίο ανταγωνισμών. Σκοπός μας ήταν να αγγίξουμε το θέμα της αντίληψης και των χρήσεων του παρελθόντος, υπονοώντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να είναι ζήτημα αυτοματισμών και ιδεολογικού προσδιορισμού εκ των άνω, αλλά καθημερινή ευθύνη για τον καθένα.

Σταθερά επιδιώκουμε να έχουμε παρουσία σε διάφορες εκδηλώσεις που αφορούν στο δημόσιο χώρο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις εκδηλώσεις του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, την πρόσφατη Συνάντηση των τοπικών Κινημάτων της Αθήνας για την δημιουργία Παναττικού Δικτύου κλπ.

Μεταξύ των επόμενων δράσεων που προγραμματίζουμε είναι και αυτή που θεματοποιεί τις εγκαταστάσεις και τον χώρο της δισκογραφικής εταιρίας Κολούμπια. Η δράση αυτή με τίτλο (Υπό)μνημα έχει ως βασική ιδέα την έννοια της μνήμης, τόσο ως ατομικό βίωμα όσο και ως συλλογική παρακαταθήκη. Η μνήμη, συλλογική/ατομική, συνδυαζόμενη με τον χώρο, τον συγκεκριμένο αλλά και τον συνειδησιακό, αποτελούν το βασικό νοηματικό ζητούμενο, την ιδέα εκείνη που η ομάδα επιθυμεί να διερευνήσει σε βάθος, με πιθανές εικαστικές ή εννοιολογικές προτάσεις, οι οποίες θα αναφέρονται αλλά και θα ορίζονται ακριβώς από τον πραγματικό τόπο.
Η ομάδα εργασίας ακολουθεί μια βιωματική μεθοδολογία. Ερευνά σε σχέση με το εργοστάσιο και τον περιβάλλοντα χώρο, μέσα από επισκέψεις, φωτογραφήσεις και συνεντεύξεις με τους κατοίκους/ εργαζομένους της περιοχής.
Η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας έχει επιλέξει να προχωρήσει ανεξάρτητα μέχρι την επαρκή σχηματοποίηση της δράσης. Η κοινότητα ανοικοδόμησης ενθαρρύνει επί μέρους πρωτοβουλίες των μελών της και στη συγκεκριμένη περίπτωση, εφ'όσον κριθεί απαραίτητο, θα εμπλακεί συνολικά και θα ανταποκριθεί κατά την υλοποίηση της δράσης.

Άλλη μελλοντική δράση είναι η έκθεση "Αποχαιρετισμός" σε συνεργασία με το θέατρο Σχεδία και με πρωτοβουλία του Βασίλη Κ. Πρόκειται για ένα θεατρικό δρώμενο με την συμμετοχή ηθοποιών, χορευτών, μουσικών και εικαστικών. Η δράση θα προβαριστεί και θα πραγματοποιηθεί στην αγορά της Κυψέλης, χρησιμοποιώντας τις βιτρίνες περιμετρικά της αγοράς, το κέντρο εσωτερικά, το υπόγειο καθώς και τις πολυκατοικίες περιμετρικά. Στο ιστολόγιο http://agorakypseli.blogspot.com/ κατατίθενται ακόμη ιδέες από όσους θα ήθελαν να συμμετέχουν. Η υλοποίηση προβλέπεται για τις 25 Ιουνίου.

Τέλος, με την Ένωση Οργανώσεων Αφρικανών Γυναικών, έχει προγραμματιστεί η δράση με τίτλο "Η δεύτερη γενιά στο Τούνελ 14". Το πρότζεκτ αυτό που έχει προετοιμαστεί επί μακρόν, αντλεί από μια λογοτεχνική αξία του Χάρη Κοντοσφύρη ο οποίος έχοντας γεννηθεί στην Αφρική, διατηρούσε βιώματα που τον ώθησαν στην παρατήρηση των αφρικανών μεταναστών στην Αθήνα.
Για την ακρίβεια, η γραμμή 14 του ΗΛΠΑΠ που εκτελούσε την διαδρομή Πατήσια-Αμπελόκηποι, λειτούργησε σαν όχημα για την διακριτική μετακίνηση των μελών της νεοαφιχθείσας Αφρικανικής κοινότητας κατά τη δεκαετία του '80. Η γραμμή αυτή συνέδεε απ' ευθείας τους δύο πόλους διαμονής τους. Όσοι τη χρησιμοποιούσαν είχαν την αίσθηση πως διέσχιζαν την πόλη ακολουθώντας μια ασφαλή διαδρομή, σαν να περνούσαν μέσα από ένα δικό τους τούνελ.

Στην προσπάθεια ενεργοποίησης αυτής της μνήμης, το τρόλεϊ 14 παραδίδεται, συμβολικά, στους ίδιους τους μετανάστες για μια διαφορετική διαδρομή. Στις 20 Ιουνίου 2007 (μέρα που ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει ως διεθνή μέρα προσφύγων) το τρόλεϊ 14 θα μεταφέρει παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα τα οποία θα εκτελέσουν περφόρμανς προκαλώντας πιθανά την έκπληξη των επιβατών. Εν μέρει, η δράση αναδεικνύει τον δημόσιο χώρο μέσα από την χρήση ενός δημόσιου μέσου μεταφοράς. Όμως, κομβικό ζήτημα αποτελεί η δεύτερη γενιά μεταναστών, δηλαδή τα παιδιά που έχουν γεννηθεί και ζήσει σε αυτή τη χώρα και των οποίων τα πολιτικά δικαιώματα δεν υπερβαίνουν εκείνα οποιουδήποτε ξένου επισκέπτη εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης. Στην ιστοσελίδα μας έχει αναρτηθεί ενημερωτικό κείμενο με απαντήσεις σε θέματα για το νομικό πλαίσιο που διέπει ζητήματα ιθαγένειας. Σας υπενθυμίζουμε ότι το Τούνελ 14 θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου και σας καλούμε να συμμετέχετε ως εθελοντές.

Η ανοιχτή πρόσκληση αποτελεί πάγια τακτική της κοινότητας και αφορά σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να εμπλακούν ενεργά είτε στα πρότζεκτ που βρίσκονται σε εξέλιξη ή να συνδιαμορφώσουν μελλοντικές δράσεις.

No comments: