1.6.09

«Στοχασμοί: Τέχνη – Φύση και Περιβάλλον»

«Στοχασμοί: Τέχνη-Φύση και Περιβάλλον» είναι το θέμα της Ημερίδας που οργανώνει η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Ρέντη), την Παρασκευή 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος).
Με την ημερίδα αυτή, στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου, γεωπόνοι, ιστορικοί και θεωρητικοί τέχνης, ακτιβιστές και φοιτητές, η Α.Σ.Κ.Τ. ανοίγει ένα γόνιμο διεπιστημονικό διάλογο για τα καίρια ζητήματα του περιβάλλοντος.

Με τη διεύρυνση των εννοιών για το χώρο και το χρόνο, που αντιμετώπισαν οι πρωτοποριακές τάσεις της δεκαετίας του ’60 (Environmental Art, Earth Works και Land Art) τα τελευταία χρόνια του 20ού αιώνα, έγινε όλο και εμφανέστερη η ανάγκη συστηματικού ελέγχου της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον, που θα είχε επιτυχία μέσα από τη συνεργασία καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων, δηλαδή από τη σύμπλευση τέχνης, αρχιτεκτονικής και χωροταξικού σχεδιασμού.

Παρόμοιοι προβληματισμοί έστρεψαν αρκετούς καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες να δώσουν προτεραιότητα στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση που αποτρέπει τη σταδιακή αστική και φυσική καταστροφή.
Πραγματοποιήθηκαν κήποι και χρηστικοί δημόσιοι χώροι μικρής και μεγάλης κλίμακας, διαμορφώθηκαν μητροπολιτικά πάρκα, αναδιοργανώθηκαν βιώσιμοι χώροι (τεχνητοί και φυσικοί), έγιναν προσπάθειες για την επαναφορά του φυσικού στοιχείου στο αστικό τοπίο και την ενεργοποίηση αδρανοποιημένων, νεκρών ή παραμορφωμένων τόπων, κ.ά.
Οι παρεμβάσεις αυτές καλύπτουν πλέον ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από το στρατηγικό σχεδιασμό ανάδειξης και ανάπλασης μιας περιοχής μέχρι και τον εξ αρχής σχεδιασμό μιας πόλης.
Σήμερα, μπροστά στην αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων του πλανήτη και την έκρηξη του περιβαλλοντικού κινήματος, πρέπει να σταθούμε με σεβασμό στο περιβάλλον. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι τόσο η ευαισθητοποίηση όσο και η κινητοποίηση καλλιτεχνών, επιστημόνων και κοινού, δηλαδή η σύγκλιση τέχνης, επιστήμης και κοινωνίας.

Hμερίδα
Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
Αίθουσα Ντε Κίρικο
Πειραιώς 256, Ρέντη

No comments: