26.2.09

Κωνσταντίνα δεν είσαι μόνη!
















Η Πρωτοβουλία των 90 Σωματείων για την για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πραγματοποίησε την Τετάρτη 25/02 παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη των γραφείων της διοίκησης του ΗΣΑΠ στην οδό Αθηνάς. Κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΠΕΚΟΠ και της Πρωτοβουλίας Σωματείων με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΣΑΠ Α.Ε. κ. Παπαθανάση και υπηρεσιακούς παράγοντες. Σε αυτήν οι εκπρόσωποι των σωματείων θέσαμε τα αιτήματα για την κατάργηση του σύγχρονου δουλεμπορίου και όλων των μορφών ελαστικής και επισφαλούς εργασίας.


Απαιτήσαμε από τη διοίκηση του ΗΣΑΠ:

1) Να καταγγείλει τη σύμβαση με την εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ, στην οποία εργαζόταν η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Πρόκειται για εταιρεία η οποία, όπως προκύπτει από ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, καταγγελίες της ΠΕΚΟΠ, στοιχεία των ίδιων των υπηρεσιών του ΗΣΑΠ, έχει συστηματικά παραβιάσει την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.
2) Απαιτήσαμε το έργο της καθαριότητας του ΗΣΑΠ να καλύπτεται από μόνιμο προσωπικό και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις από τους/τις ήδη εργαζομένους στην καθαριότητα του ΗΣΑΠ, Έλληνες και μετανάστες.

Ύστερα από διεξοδική συζήτηση συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα ανάμεσα στη Διοίκηση του ΗΣΑΠ, την ΠΕΚΟΠ και την Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ:

1. Η ΑΕ ΗΣΑΠ, λαμβανομένων υπόψη, μεταξύ άλλων, όσων έχουν υποπέσει στην αντίληψη των υπηρεσιακών παραγόντων και του εγγράφου της επιθεώρησης εργασίας (αρ. πρωτ. 106/21.01.2009) και των από μέρους της ΠΕΚΟΠ καταγγελιών για τις συνθήκες εργασίας (αμοιβές, ασφάλιση κ.λ.π.) του απασχολούμενου υπό την ΟΙΚΟΜΕΤ ΑΕ προσωπικού στην καθαριότητα των εγκαταστάσεών της, θα προβεί αμέσως σε όλες τις δέουσες ενέργειες διαπίστωσης αντισυμβατικής συμπεριφοράς της εργολάβου εταιρίας που θα επισύρει την κύρωση της καταγγελίας της με αυτήν υφιστάμενης σύμβασης.

2. Η ΑΕ ΗΣΑΠ θα εισηγηθεί σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ως θέμα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη διενέργεια των καθαρισμών.

3. Η ΑΕ ΗΣΑΠ θα προβεί άμεσα στη σύνταξη όρων νέου διαγωνισμού για τους καθαρισμούς της, σε στενή συνεργασία με την ΠΕΚΟΠ και τα σωματεία των εργαζομένων της, προκειμένου με το νέο αυτό διαγωνισμό να προκύψουν όροι πλήρους διασφάλισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στους καθαρισμούς σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις οικείες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στην εν γένει εργατική νομοθεσία και παράλληλα στη διερεύνηση της δυνατότητας απευθείας από την ΑΕ ΗΣΑΠ της μισθοδοσίας του προσωπικού του εργολάβου.
Η Πρωτοβουλία Σωματείων θεωρεί ότι αυτές οι δεσμεύσεις δείχνουν ότι η κινητοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, η συλλογική δράση, η αλληλεγγύη των εργαζομένων μπορούν να έχουν αποτελέσματα.
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια σε όλες τις μορφές του σύγχρονου δουλεμπορίου μέχρι την τελική νίκη.

Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επίθεση στο Στέκι Μεταναστών













Επίθεση στην καρδιά των Εξαρχείων


Μετά τη δολοφονική επίθεση με χειροβομβίδα
στο Στέκι Μεταναστών τη νύχτα της
Τρίτης (24/02) σας καλούμε σε
συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Εξαρχείων
σήμερα 26/02 στις 6.00 μ.μ.
Και την επόμενη Πέμπτη 5/03 στις 6.00 μ.μ.
πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή.

24.2.09

3η | καταστατική | συνάντηση ομάδων δράσης















3η | καταστατική | συνάντηση και ανοιχτή συζήτηση

Ομάδων δράσης στο δημόσιο χώρο


Τετάρτη 25.02.2009


Βίκτωρος Ουγκώ 15
εκδόσεις futura
Μεταξουργείο
5:00 μ.μ.

23.2.09

Shortness - Tate Modern

Ανοιχτό Κάλεσμα Συμμετοχών - Shortness - Tate Modern, Λονδίνο, 20 Ιουνίου 2009

shortness – a very short conference and a very long dinner

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν καλλιτέχνες και θεωρητικοί των ανθρωπιστικών επιστημών, των τεχνών και των επιστημών για να να διερευνήσουν, να εξηγήσουν, να συζητήσουν και να εξετάσουν το μικρό και το σύντομο σε όλες τους τις εκφάνσεις.
Θέματα που έχει ως στόχο να καλύψει το shortness περιλαμβάνουν: αφορισμούς, sms, νανοφιλολογία, μουσικά δείγματα, εφήμερες σχέσεις, σύντομες αφηγήσεις, οργασμούς και άλλες βραχύβιες οντότητες και φαινόμενα (όπως τα έντομα και η μόδα).
Το συνέδριο θα διαρκέσει μόνο λίγες ώρες και θα ακολουθήσει ένα μεγάλο δείπνο. Οι συμμετέχοντες στο δείπνο θα ψυχαγωγηθούν από σύντομες ομιλίες ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους και θα υπάρξουν και διάφορες παρεμβάσεις.
Το ανοιχτό κάλεσμα προσκαλεί προτάσεις για ομιλίες ή περφόρμανς με διάρκεια μέχρι 7 λεπτά που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του μεγάλου δείπνου. Παρακαλούμε σημειώστε ότι δεν καλύπτονται έξοδα συμμετοχής και δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις.
Ομιλητές DJ Spooky, Sadie Plant, Tom Shakespeare, Clare Wigfall και Steven Connor μεταξύ άλλων. Το δείπνο θα συντονίσει ο Nicholas Parsons.
Παρακαλούμε να στείλετε στα Αγγλικά πρόταση συμμετοχής μέχρι 200 λέξεις και ένα σύντομο βιογραφικό που δεν θα υπερβαίνει τις 100 λέξεις. Όλες οι παρουσιάσεις θα είναι στα Αγγλικά.
Προθεσμία κατάθεσης προτάσεων Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009.

Επικοινωνία: short.at.tate@googlemail.com

Το shortness οργανώνεται από τους Ειρήνη Μαρινάκη, Κωνσταντίνο Στεφανή, Ricarda Vidal και Tate Modern Public Programmes σε συνεργασία με το London Consortium και το Institute of Germanic & Romance Studies, School of Advanced Study (University of London).

Call for Submissions - Shortness, Tate Modern

shortness – a very short conference and a very long dinner

Tate Modern, London, 20 June 2009

This event will bring together practitioners and theoreticians of the humanities, arts and sciences to extol or berate, to discuss, explore and explain shortness in all its spatial and temporal manifestations.
Topics that Shortness aims to cover include: aphorisms, txt msgs, short attention spans, nanophilology, music samples, ephemeral relationships, short narratives, punch lines, orgasms and other short-lived entities and phenomena (insects and fashion).
The conference itself will only last a few hours and will be followed by a very long dinner. Guests will be entertained by short dinner speeches and the whole event will be supplemented by short films and various interventions. This call invites submissions for presentations or performances of up to 7 minutes to take place during the long dinner. Please note that we cannot cover any expenses incurred nor can we accommodate installations.
Speakers include DJ Spooky, Sadie Plant, Tom Shakespeare, Clare Wigfall and Steven Connor amongst others. The Compère for the dinner will be Nicholas Parsons.
Please send an abstract of no more than 200 words to the organisers and include a short bio of no more than 100 words.
Deadline Friday 20 March 2009

Contact: short.at.tate@googlemail.com


Shortness is organised by Irini Marinaki, Konstantinos Stefanis, Ricarda Vidal and Tate Modern Public Programmes in collaboration with The London Consortium and the Institute of Germanic & Romance Studies, School of Advanced Study (University of London).

20.2.09

Ελληνικές φυλακές 3 μήνες μετά την εξέγερση 10.000 κρατούμενων



















Ανακοίνωση στις 19/02/2009
της Πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατούμενων

Εμπαιγμός είναι η απάντηση του υπουργείου δικαιοσύνης και της κυβέρνησης στον αγώνα 10.000 κρατούμενων που συμμετείχαν με απεργία πείνας και αποχή συσσιτίου στην εξέγερση του περασμένου Νοέμβρη ενάντια στη βαρβαρότητα του σωφρονιστικού συστήματος. Έναν αγώνα που διεξήγαγαν οι κρατούμενοι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ξεκινώντας από την καταγραφή των απάνθρωπων συνθηκών, την πρόταση μέτρων για την επίλυσή τους και την υποβολή τους στο υπουργείο δικαιοσύνης τον περασμένο Οκτώβριο. Ποιές ήταν οι ενέργειες του υπουργείου μέχρι την έναρξη της αποχής συσσιτίου στις 4 Νοέμβρη; Καμία!
Με την κορύφωση των κινητοποιήσεων στις φυλακές και τη συμπαράσταση της κοινωνίας, το υπουργείο δικαιοσύνης δεσμεύεται ότι θα αντιμετωπίσει κάποια από τα αιτήματα των κρατουμένων άμεσα και κάποια άλλα που χρειάζονταν μεγαλύτερη προετοιμασία σε δεύτερη φάση. Ένα άμεσο μέτρο ήταν η αποσυμφόρηση των φυλακών. Το υπουργείο στις 19/11/2008 δηλώνει: "Δρομολογείται μια νέα συστηματική πολιτική για την αισθητή αποσυμφόρηση των φυλακών και την καλύτερη διαβίωση των κρατουμένων και αριθμητικά και ποιοτικά". Δεσμεύεται δε ότι με τις νέες διατάξεις που προωθεί τότε θα αποφυλακίζονταν 3.500 κρατούμενοι μέχρι τα Χριστούγεννα. Αποτέλεσμα: σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου στις 29-12-08 είχαν αποφυλακιστεί μόνο 370 κρατούμενοι!
Με βάση δε τα νέα μέτρα που επρόκειτο να λάβει θα αποφυλακίζονταν άλλοι 2.500 μέχρι το Μάρτιο του 2009. Στις 26/1 ο νέος υπουργός δικαιοσύνης δηλώνει ότι μέχρι 14/1 αποφυλακίστηκαν άλλοι 219. Δηλώνει δε ότι οι ευεργετικές διατάξεις αφορούν μεγάλο, αλλά δύσκολο να προσδιοριστεί, αριθμό κρατουμένων. Όσο για το χρόνο εφαρμογής του μέτρου, "ανακαλύπτει" ότι υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες οι οποίες καθιστούν το χρόνο εφαρμογής κι αυτόν απροσδιόριστο (μολονότι οι νόμιμες διαδικασίες είναι λογικά προβλέψιμες).
Προφανώς η αλλαγή προσωπικού στο υπουργείο δικαιοσύνης δεν είναι άλλοθι για τη μη λειτουργία των θεσμών.
Μία κυβέρνηση - ένα υπουργείο δικαιοσύνης - δύο υπουργοί, ο πρώτος να τα καταφέρνει στην άθροιση, ο δεύτερος όχι και τόσο, ενώ κανένας να μην εγγυάται δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες.
Πριν 3 μήνες, στις 19 Νοεμβρίου, το υπουργείο υπό την πίεση της εξέγερσης δηλώνει: "Δημιουργείται ένα γενικό κλίμα επιείκειας και κατανόησης τόσο ανάμεσα στην κοινωνία, όσο και στη Δικαιοσύνη και στις διοικήσεις των φυλακών".
Σήμερα το υπουργείο μόνο που δεν μας παροτρύνει να κλείσουμε θέσεις στο νέο του επίτευγμα: "Με την ολοκλήρωση των νέων καταστημάτων Κράτησης μέσα στα επόμενα τρία περίπου χρόνια θα επιτευχθεί διπλασιασμός στη χωρητικότητα των φυλακών από 5500 που ήταν το 2004 σε πάνω από 11000 θέσεις κρατουμένων".
Προφανώς ένας αγώνας για την αξιοπρέπεια δεν λήγει με εμπαιγμό.
Στα υπουργεία μπορεί να υπάρχει ασυνέχεια, στην κοινωνία όχι.

Αθήνα: Ακαδημίας 62, 5ος όροφος, 2103635667, kratoumenoi@yahoo.gr
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 2ος όροφος, 2310265346, gedikoule@socialcenter.gr


19.2.09

Ημέρα Δράσης στον Ελαιώνα

"Μην παρκάρετε στη ζωή μας"

Αποκριάτικο Πάρτυ
για μικρούς & μεγάλους
''μην παρκάρετε στη ζωή μας''
φορέστε:
τις μπουλντόζες σας
τα πριόνια σας
τα ευρώ σας

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΦΛΕΒΑΡΗ
ΑΠΟ ΤΙΣ 5.00 μ.μ.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΡΚΟΥ
ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

18.2.09

Κωνσταντίνα δεν είσαι μόνη

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Σας καλούμε στη συζήτηση αλληλεγγύης
στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ
που θα γίνει την Παρασκευή 20/2/09 και ώρα 7 μ.μ.
στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων.
Θα μιλήσουν μέλη από την πρωτοβουλία των
πρωτοβάθμιων σωματείων
και μέλη της ανοιχτής συνέλευσης αλληλεγγύης
στην Κωνσταντίνα Κούνεβα.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

Διαδήλωση για την Κωνσταντίνα Κούνεβα















Διαδήλωση για την Κωνσταντίνα Κούνεβα
την Πέμπτη 19/2 στις 6.00 μ.μ.
από τα Προπύλαια στη Βουλή

Παναττική Ένωση Καθαριστριών
και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ)

16.2.09

2η συνάντηση ομάδων δράσης














2η συνάντηση και ανοιχτή συζήτηση
Ομάδων δράσης στο δημόσιο χώρο


Τετάρτη 18.02.2009


Βίκτωρος Ουγκώ 15
εκδόσεις futura
Μεταξουργείο
5:00 μ.μ.

φωτογραφία: Έλενα Ακύλα

Γάζα, γη που αιμορραγεί















«Γάζα, γη που αιμορραγεί»

Έκθεση φωτογραφίας


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Γάζα, γη που αιμορραγεί» την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου στις 19:30
στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο.
Θα εκτεθούν φωτογραφίες των Σπύρου Τσακίρη
και Περικλή Αντωνίου
.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου.
Ώρες λειτουργίας: 9–13 & 17-21
Κυριακή απόγευμα και Δευτέρα κλειστά

φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης

13.2.09

"Νέα από το Αμπάσαντορ"










Τη Δευτέρα 10-2-2009, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλλαν στο εγκαταλελειμμένο κτίριο Αμπάσαντορ (παλιό Εφετείο) στην οδό Σωκράτους και εκδίωξαν τους άστεγους «ενοίκους» του. Στο κτίριο αυτό, όπως και σε πολλά άλλα εγκαταλελειμμένο κτίρια ή πάρκα βρίσκουν καταφύγιο άστεγοι πρόσφυγες. Ανάμεσα σε αυτούς βρισκόντουσαν αρκετοί Ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο από τις ελληνικές αρχές. Οι Ιρανοί αυτοί, πρώην μέλη γνωστής πολιτικής οργάνωσης του Ιράν, έφυγαν πριν αρκετά χρόνια από την πατρίδα τους. Αναζήτησαν καταφύγιο στο Ιράκ, όπου αναγνωρίσθηκαν ως πρόσφυγες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τελούν υπό την προστασία της. Οι περισσότεροι είναι θύματα βασανιστηρίων και άλλων μορφών βίας και χρήζουν άμεσης ιατρικής αποκατάστασης και παρακολούθησης. Η συγκεκριμένη ομάδα προσφύγων έχει διανύσει ένα επικίνδυνο ταξίδι μέχρι να φθάσει στην Ελλάδα και να ζητήσει προστασία από τις ελληνικές αρχές. Έχουν μείνει φυλακισμένοι υπό αδιευκρίνιστο καθεστώς για χρόνια σε αμερικάνικο στρατόπεδο στο Ιράκ, πριν αναγκασθούν να φύγουν λόγω της κατάστασης στο Ιράκ για να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη. Όταν έφθασαν Ελλάδα πριν μερικούς μήνες αντιμετωπίσθηκαν σαν όλους τους οικονομικούς μετανάστες. Διατάχθηκε η απέλασή τους και κρατήθηκαν για αρκετό καιρό έως ότου οργανώσεις προστασίας προσφύγων με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ τους βρουν και καταφέρουν να αφεθούν ελεύθεροι αφού υπέβαλλαν αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα. Όλoι οι πρόσφυγες αυτοί είναι άστεγοι χωρίς κανένα υποστηρικτικό περιβάλλον, καθώς έχουν φύγει από την πατρίδα τους χρόνια πριν, είναι θύματα βασανιστηρίων, με ιατρικά προβλήματα, ενώ είναι κατατρεγμένοι και από τους συμπατριώτες τους ως ενεργά μέλη πολιτικής οργάνωσης, από την οποία αποσχίσθηκαν. Όμως το ελληνικό κράτος εδώ και πολλούς μήνες ούτε πολιτικό άσυλο τους χορήγησε, ούτε οποιαδήποτε κοινωνική βοήθεια τους παρείχε, παρότι σύμφωνα με ρητές διατάξεις του ελληνικού νόμου (αρθρ. 12 - 13 πδ 220/2007) και τις συναφείς ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις όφειλε να παράσχει στέγη σε κέντρο φιλοξενίας ή άλλο κατάλληλο χώρο και να τους συνδράμει οικονομικά για την επιβίωσή τους. Έτσι κατέληξαν να κατοικούν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, όπως το παλιό Αμπάσαντορ, 100 μόλις μέτρα από την Ομόνοια, χωρίς, ρεύμα, τρεχούμενο νερό, ακόμη και φαγητό πολλές φορές, σε συνθήκες εξαθλίωσης. Η επιλογή να βρίσκονται στην Ελλάδα δεν είναι δική τους. Δεν επέλεξαν τον τόπο διαμονής τους. Έχουν φύγει πολλά χρόνια πριν από την πατρίδα τους, διωκόμενοι για τη δράση τους υπέρ της ελευθερίας και έχουν αναγνωρισθεί ως πρόσφυγες από την ίδια την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Σήμερα διεκδικούν και απαιτούν τα αυτονόητα:

Να τους παρασχεθεί η προστασία που δικαιούνται.Να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Να τους χορηγηθεί άμεση κοινωνική βοήθεια (στέγη, διατροφή) έτσι ώστε μπορέσουν να διαβιώσουν ανθρώπινα. Να τους παρασχεθεί η κατάλληλη ιατρική μέριμνα και αποκατάσταση. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και απαιτούμε από το ελληνικό κράτος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, σεβόμενο τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των προσφύγων.

Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Μεταναστών και Προσφύγων | Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών


Δεν ξεχνάμε τη Γάζα

12.2.09

Άμεση Δημoκρατία - Μια Υπόθεση της Τέχνης ;

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009
ώρα 18:00 - 21:00
στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Αίθουσα Ντε Κίρικο


Άμεση Δημoκρατία - Μια Υπόθεση της Τέχνης ;

Συμμετέχουν Michael von der Lohe, Γιάννης Μελανίτης, Claudine Nierth, Γιώργος Οικονόμου, Rhea Thönges-Stringaris
Η έννοια της Άμεσης Δημοκρατίας που προτάθηκε αρχικά από τον J. Beuys μοιάζει εξαιρετικά επίκαιρη σήμερα. Το παράδειγμα της Αμεσης Δημοκρατίας που αριθμεί περί τα 6000 μόνιμα μέλη με σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις, αλλά και του κινήματος των Πρασίνων στη Γερμανική πολιτική σκηνή, εκκινεί από τις σκέψεις της ευρύτερης πλαστικής θεωρίας του J. Beuys και την διάχυση καλλιτεχνικών ιδεών στο κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, με στόχο την ενδυνάμωση της ανθρώπινης δημιουργικότητας.

ΠΕΖΗ - Πρόσκληση 14-2-2009

ΜΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΕΡΩΤΕΥΤΕΙΣ Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ;


Το
Σάββατο 14 Φεβρουαρίου η πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών ΠΕΖΗ, που δεν ξεχνά τα δύο πρόσφατα θύματα της εξουσίας των μηχανών, θα σταθεί και θα διαμαρτυρηθεί στο σημείο που σκοτώθηκαν.
Το πρωί της 23ης Ιανουαρίου μια γυναίκα 64 χρονών που συνόδευε ένα 5χρονο παιδί στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν ένα παρκαρισμένο πάνω στο πεζοδρόμιο αυτοκίνητο που τους έκλεινε το δρόμο τους, αναγκάστηκαν να κατέβουν στο οδόστρωμα. Εκεί τους περίμενε ο θάνατος. Ο διερχόμενος οδηγός τους σκότωσε.

Θα μαζευτούμε για να πούμε δυνατά τις σκέψεις μας για την αβίωτη καθημερινότητά μας, για τον κίνδυνο της ζωής από τα μηχανοκίνητα μέσα που μας πήραν την πόλη και δεν μας άφησαν χώρο ύπαρξης.

Πόσα ακόμη θύματα πρέπει να θρηνήσουμε για να αλλάξει κάτι ; Πόσες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πρέπει ακόμη να ακολουθήσουν για να μας δοθεί πίσω ο χώρος που μας ανήκει, που ανήκει σε κάθε άνθρωπο της πόλης μας; Ως πότε θα θυσιάζεται ζωτικός χώρος σε ένα μέσο που πια και αυτό δεν μας εξυπηρετεί, ενώ υποβαθμίζει τη ζωή μας ρυπαίνοντας τον αέρα μας; Ως πότε οι ανάπηροι θα μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους γιατί φοβούνται να ξεμυτίσουν ;

Αν αισθάνεσαι απελπισμένος/η από την καθημερινότητα που βιώνεις σαν πεζός, αν πιστεύεις ότι με τη συλλογική προσπάθεια μπορεί κάτι να γίνει για να βελτιωθεί η ζωή μας, έλα τότε
το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στις 12.00 το μεσημέρι στην οδό Λιοσίων έξω από το μετρό - στάση ΑΤΤΙΚΗ, εκεί που σκοτώθηκαν οι δύο πεζοί, για να δεις ότι δεν είσαι μόνος/η που αγανακτείς.
Σε περιμένουμε...


ΠΕΖΗ

Πρωτοβουλία Πολιτών για τα Δικαιώματα των Πεζών
http://www.pezh.gr Τ.Θ. 3188 Αθήνα 10210 E-mail: pezh@pezh.gr

“Ανοιχτός βόθρος τα κρατητήρια Ρεθύμνου”

















Δημοσίευμα από εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» της 24-1-2009

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ

“Ανοιχτός βόθρος τα κρατητήρια Ρεθύμνου”

Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια Ρεθύμνου καταγγέλλει με επιστολή του στα «Χ.Ν.» ένας Ελληνας πολίτης, ο κ. Μιχάλης Μαστραντωνάκης.

Ο κ. Μαστραντωνάκης χαρακτηρίζει «ανοιχτό βόθρο» τα κρατητήρια Ρεθύμνου, περιγράφοντας την απίστευτη εμπειρία που έζησε όταν βρέθηκε στον συγκεκριμένο χώρο και τονίζει ότι θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για ν' αλλάξει η υφιστάμενη τριτοκοσμική κατάσταση.
«Εάν, όπως λένε, ο πολιτισμός μίας χώρας φαίνεται από τις φυλακές της, εμείς τότε είμαστε σε τριτοκοσμικό μεσαίωνα... Όποιος θέλει να λέγεται άνθρωπος οφείλει να δράσει, ώστε τουλάχιστον οι συνθήκες στα κρατητήρια να αλλάξουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Στην επιστολή του, ο κ. Μαστραντωνάκης αναφέρει τα εξής:
«Πηγαίνοντας προς Ρέθυμνο την Τρίτη 20/1/2009 με σταμάτησε τμήμα της Τ.Α.Ε. για έλεγχο και λόγω νομικής εκκρεμότητας βρέθηκα σε τμήμα των κρατητηρίων Ρεθύμνου.
Στο συγκεκριμένο χώρο ήμουν ο μόνος Έλληνας μεταξύ μεταναστών οι οποίοι κατά κύριο λόγο προορίζονται για απέλαση. Οι συνθήκες που επικρατούν εκεί, στο πιο παραμελημένο τμήμα της φυλακής, με συγκλόνισαν. Παρόμοιες συνθήκες, επικρατούν σε όλα τα κρατητήρια μεταναστών, όμως το συγκεκριμένο, ίσως και να είναι το χειρότερο στην Ελλάδα. Σε ένα μικρό «δωμάτιο» εγκατεστημένα 10 άτομα. Κάποιοι κοιμούνται στο πάτωμα ανάμεσα σε απίστευτες ακαθαρσίες. Οι φυλακές είναι σε περιοχή δίπλα στη θάλασσα με πολύ κρύο και υγρασία. Θέρμανση δεν υπάρχει. Το πρωί ρούχα και σεντόνια είναι κυριολεκτικά μούσκεμα. Δεν υπάρχει ρεύμα, οι άνθρωποι είναι όλη μέρα μες στο σκοτάδι, σαν σε απομόνωση. Δεν υπάρχει η δυνατότητα για μπάνιο. Το νερό (μόνο κρύο βέβαια), η φυλακή το διαθέτει περιστασιακά... Ο χώρος της "τουαλέτας" δεν απομονώνεται από τον υπόλοιπο (σπασμένη πόρτα). Δεν υπάρχει αποχέτευση. Η τούρκικου τύπου «τουαλέτα» καταλήγει σε μία τρύπα στο έδαφος από όπου αναδύεται συνεχώς ανυπόφορη βρώμα. Οι άνθρωποι είχαν συνεχώς ανοιχτό το νερό ώστε όταν αυτό υπήρχε να αντιμετωπίζει την ακαθαρσία. Τα απορρίμματα συχνά επιπλέουν στο πάτωμα... Ζητούν απορρυπαντικά από τις καθαρίστριες να καθαρίσουν μόνοι τους και τους τα αρνούνται. Ακόμα και το χαρτί υγείας πρέπει να το αγοράσουν. Καθαρισμός προβλέπεται μόνο για το χώρο των αστυνομικών, ούτε η αυλή τους δεν καθαρίζεται. Εγώ όσες ώρες ήμουν εκεί δεν μπόρεσα να φάω, ούτε να κοιτάξω τους ανθρώπους αυτούς στα μάτια, παρότι μου φέρονταν πολύ καλά. Συσσίτιο δεν προβλέπεται. Προβλέπονται 5,5 ευρώ τη μέρα, τα οποία πάνε στο πανάκριβο κυλικείο της φυλακής για 2 τοστ και 1 πακέτο τσιγάρα. Πάρα ταύτα η επιδότηση που προβλέπεται ανά κρατούμενο είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Κινητά δεν επιτρέπονται. Υπάρχει ένα ύποπτα χαλασμένο καρτοτηλέφωνο, το οποίο η φυλακή αρνείται να φτιάξει, "εσείς τα σπάσατε" τους λέει. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να επικοινωνήσουν και να μάθουν για τα χαρτιά τους, για τα δικαστήριά τους, για τις υποθέσεις τους. Ενώ υπάρχει νομικά χρονική λήξη της προθεσμίας κράτησής τους, μετά την οποία πρέπει να απελαθούν συνήθως αυτή παραβιάζεται. Όταν ρωτούν πότε θα γίνει η απέλασή τους οι φύλακες ειρωνεύονται "έχει 10 μποφόρ, με τραίνο θα φύγετε;" Καθημερινά εκεί -ή όποτε βολεύει- έχει 10 μποφόρ... Ανάμεσα σε αυτούς υπήρχε και ένας -οπωσδήποτε- ανήλικος. 14 - 15 χρονών. Το παιδί ήταν από το Αφγανιστάν. Οι γονείς του χάθηκαν σε ναυάγιο έξω από τη Σητεία και το ίδιο έλαχε αυτής της περιποίησης. Να βρίσκεται σε άθλιο κρατητήριο ενηλίκων, ανάμεσα σε 10 άντρες. Το παιδί έχει ψυχολογικό πρόβλημα, έχει τικ, μιλάει σπάνια έως καθόλου. Υπήρχαν και Παλαιστίνιοι που υποτίθεται χρήζουν όλοι πολιτικού ασύλου, και υποτίθεται μας νοιάζει και συγκλονιζόμαστε για την κατάστασή τους... Βρισιές και προσβολές, από Έλληνες κρατούμενους σε χωριστά κελιά και από τους φύλακες (ελάχιστες οι εξαιρέσεις). Παρά το ότι πολλοί από τους ξένους κρατούμενους, μέχρι να βρεθούν εκεί, δούλευαν και σέβονταν την ελληνική κοινωνία στην οποία βρέθηκαν, οι συνθήκες κράτησής τους αποτελούν άδικη τιμωρία ακόμα και του χειρότερου εγκληματία. Αντίθετα με αυτήν την αδικία και τον ρατσισμό, οι ξένοι αυτοί μου πρόσφεραν απλόχερα τα τσιγάρα, το φαΐ και τον καφέ τους... Ανοιχτός βόθρος είναι το κρατητήριο του Ρεθύμνου και ντρέπομαι γι' αυτό. Και εάν, όπως λένε, ο πολιτισμός μίας χώρας φαίνεται από τις φυλακές της, εμείς τότε είμαστε σε τριτοκοσμικό μεσαίωνα... Όποιος θέλει να λέγεται άνθρωπος οφείλει να δράσει, ώστε τουλάχιστον οι συνθήκες στα κρατητήρια να αλλάξουν».

10.2.09

Συνάντηση και ανοιχτή συζήτηση Ομάδων δράσης στο δημόσιο χώρο
















Συνάντηση και ανοιχτή συζήτηση

Ομάδων δράσης στο δημόσιο χώρο

Τετάρτη 11.02.2009

Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

8:00 μ.μ.

Οι ζυμώσεις του Δεκεμβρίου θέτουν στο κέντρο των συγκρούσεων ένα κατεξοχήν πολιτικό διακύβευμα, το δημόσιο χώρο. Οι φωνές διεκδίκησης αυξάνονται, οι αντιστάσεις δυναμώνουν, οι καταλήψεις δημόσιων χώρων (κτιρίων, δρόμων, πάρκων, πλατειών) επαναφέρουν αιτήματα αυτοοργάνωσης, αυτονομίας, κοινότητας, οργανωμένης δράσης. Μέσα σ’ αυτή τη δυναμική αναζήτηση της σχέσης του ατομικού με το συλλογικό εντάσσεται και η προοπτική της δράσης ομάδων / συλλογικοτήτων που παρεμβαίνουν στη διαμόρφωση των ορίων και της λειτουργίας του ιδιωτικού με τον δημόσιο χώρο. Επειδή τα μέτωπα πολλαπλασιάζονται και αποδεικνύουν καθημερινά τον κυνισμό μιας πολιτικής στάσης κεντροθετημένης στο κέρδος, η συγκέντρωση των δυνάμεων μας απέναντι σε δύσκολους στόχους είναι, πέρα και πάνω από τη δραστηριοποίηση του καθενός ξεχωριστά, μια προτεραιότητα που αναδεικνύεται από τη συγκυρία με στόχους:

- τη διεύρυνση μίας κοινότητας η οποία αντιστέκεται στην απονέκρωση του δημόσιου χώρου

- τη δικτύωση των ενεργών κέντρων σύγκρουσης με τις πολιτικές ισοπέδωσης της ζωντανής μας σχέσης με τον δημόσιο χώρο.


Στις 10:30 θα προβληθεί η ταινία

Waking Life του Richard Linklater

Ροτοσκοπικό φίλμ, 99’ .

Είχε προβληθεί στην Αθήνα το 2002 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

«Η ιστορία ενός αγοριού που ονειρεύεται ότι μπορεί να πετάξει και να παρασυρθεί μακριά στον ουρανό. Ακόμα και όταν μεγαλώνει, αυτή η ιδέα επανέρχεται. Μετά από ένα παράξενο ατύχημα, περπατά μέσα σε αυτό που μπορεί να είναι όνειρο, κυκλοφορώντας ανάμεσα σε διάφορα σενάρια και συναντώντας διάφορους χαρακτήρες. Οι άνθρωποι που συναντά συζητούν για την επιστήμη, τη φιλοσοφία και τη ζωή του ονείρου και της πραγματικότητας. Ο πρωταγωνιστής αντιλαμβάνεται σταδιακά ότι δεν μπορεί να ξυπνήσει από αυτήν την περιπέτεια του ονείρου».


Φωτoγραφία: Έλενα Ακύλα